vrijdag 4 mei 2012

Frequentiespectrum


Frequentiespectrum



Het kleurenspectrum
Isaac Newton gebruikte het Latijnse woord spectrum om de kleurenreeks te omschrijven die ontstond toen hij een bundel zonlicht door een glazen prisma liet vallen. De kleurenvolgorde rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet komt overeen met de kleuren van de regenboog en tevens met dalende golflengte (stijgende frequentie) van de lichtgolven.

Spectrum van een golfverschijnsel
Nauwkeuriger onderzoek toont aan dat de verschillende kleuren met verschillende intensiteit optreden naar gelang de aard van de lichtbron, en wel zodanig dat het spectrum van de lichtbron als een "handtekening" wordt opgevat. Zo kan uit het lichtspectrum van een gloeiend gas de precieze chemische samenstelling van dat gas worden afgeleid, terwijl het spectrum van een gloeiend vast lichaam de temperatuur van dat lichaam verraadt.

Voor zichtbaar licht (golflengte ruwweg tussen 380 en 800 nm) geeft het spectrum aan welke kleuren er in het licht voorkomen. Hieronder zie je en tabel van de meest gebruikte kleuren volgens hun golflengte in het spectrum:
Een oppervlak dat alle golflengten volledig absorbeert, wordt zwart genoemd, een voorwerp dat alle golflengten volledig weerkaatst, wordt wit genoemd.
Zichtbaar licht zelf is een klein gedeelte uit het hele spectrum van typen van elektromagnetische straling, van gammastraling tot radiogolven, het zogenaamde elektromagnetisch spectrum.
Een spectrum kan een "continu spectrum" zijn, dat wil zeggen dat alle golflengtes in een bepaald gebied voorkomen (bijvoorbeeld een gloeilamp heeft een continu spectrum waarin alle golflengtes van (infra-)rood tot violet in meer of mindere mate voorkomen). Alternatief is een lijnenspectrum: een spectrum waarin enkele golflengtes een dominante rol spelen (het spectrum van een natriumlamp, de karakteristieke geel-oranje straatverlichting, is een lijnenspectrum, net zoals het spectrum van een tl-buis). Lijnenspectra van verschillende typen straling spelen een grote rol in de elementenanalyse.
Witte Led’s
Witte Led’s zijn Led’s op basis van een blauwe of een UV Led. Deze worden voorzien van een speciaal fluorescentiepoeder (ook wel aangeduid als fosfor), die een deel van het licht omzet in de andere kleuren van het zichtbare spectrum. Blauwe Led’s worden hiervoor voorzien met een laagje geel fosfor; UV Led’s met een RGB fosfor. Deze respectievelijke fosfor zullen na excitatie door de led, het wit licht uitzenden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten